Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

12 tips om aspirine goed te gebruiken

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/07/2015 - 12h43
-A +A

Acetylsalicylzuur, beter bekend als aspirine, is een van de bekendste medicijnen. Het is doeltreffend tegen pijn en koorts, maar opgelet, aspirine heeft ook een invloed op de bloedstolling.

Men moet dus voorzichtig blijven, ook al lijkt aspirine een alledaags product te zijn.

1) Respecteer de doses

Overschrijd de doses aspirine, die op de bijsluiter vermeld zijn, nooit. Deze doses zijn afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de persoon in kwestie.

  • Aanbevolen dosis bij een baby (vanaf drie maanden) en een kind: 60 mg/kg/dag, te verdelen over 4 tot 6 innamen, dus ongeveer 15 mg/kg om de 6 uur of 10 mg/kg om de 4 uur.
  • Maximale dosis bij een volwassene of een kind dat meer dan 40 kg weegt: 3 g/dag.

 

2) Beperk het gebruik

Beperk u tot de minimale dosis aspirine en gebruiksduur die nodig is om de symptomen te verlichten. Zo beperkt u ook het risico op ongewenste neveneffecten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/07/2015 - 12h43

Afssaps (het Franse agentschap voor de veiligheid van de gezondheidszorg en de gezondheidsproducten), juni 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aspirine: ook goed voor darmpoliepen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Acetylsalicylzuur (ASZ of Aspirine®) is een geneesmiddel dat reeds lang wordt gebruikt om pijn te verlichten. Aspirine, een plaatjesaggregatieremmer die wordt gebruikt om de vloeibaarheid van het bloed te verbeteren, wordt ook voorgeschreven om het r...

Aspirine preventief tegen kanker? Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Het goeie oude aspirientje heeft een mooi palmares: van koortswerend middel tot bloedverdunner die hartinfarcten en beroertes voorkomt. Begint het binnenkort een nieuw leven als preventiemiddel tegen kanker?

Chronotherapie voor patiënten met een te hoge bloeddruk Geüpdatet op 27/12/2005 - 00h00

Volgens een Spaanse studie zouden mensen met hypertensie die chronisch aspirine moeten nemen voor cardiovasculaire preventie, het geneesmiddel 's avonds moeten nemen omdat dan de bloeddruk daalt. Als aspirine daarentegen 's morgens ingenomen wordt, g...

Meer artikels