• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

10% van de bevolking heeft schildklierproblemen!

10% van de bevolking heeft schildklierproblemen!Vermoeidheid of hyperactiviteit, neerslachtigheid of nervositeit, verminderde libido, gewichtsschommelingen, … : misschien ligt het wel aan de verminderde of verhoogde werking van de schildklier. Daaraan denken, maakt een snelle diagnose en een aangepaste behandeling mogelijk.

De schildklier is een 4 tot 6 cm lang kliertje onder aan de hals dat zowat het "centrale stuursysteem" is van het lichaam. Het produceert schildklierhormonen (T3 en T4, wat verwijst naar het aantal jodiumatomen), die via het bloed naar verschillende organen worden gestuurd. Ze helpen de belangrijkste lichaamsfuncties te regelen, zoals lichaamstemperatuur, energieverbruik, hartslag, zenuwstelsel, spijsverteringskanaal, geslachtsapparaat enz. Verder werken ze ook in op de spiertonus, de huid, de haar- en nagelgroei…

Elke schildklierafwijking heeft een weerslag op de schildklierhormoonproductie. Bij een te lage productie hebben de lichaamsfuncties de neiging om te vertragen en spreken we van hypothyreoïdie. Een te hoge productie daarentegen versnelt de meeste lichaamsfuncties en wijst op hyperthyreoïdie. De symptomen lopen zeer sterk uiteen. Ziehier een algemeen overzicht:

Hyperactieve schildklier

Versnelde hartslag. Gewichtsverlies. Diarree.Snelle spiercontracties, spierzwakte. Broos haar. Warmte-intolerantie. Warme en klamme huid. Opwinding, agressiviteit. Verminderde libido. Soms menstruatiestoornissen.

Hypoactieve schildklier

Vertraagde hartslag. Gewichtstoename. Constipatie.Krampen. Haaruitval. Kouwelijkheid. Droge en bleke huid. Energieverlies, geheugenstoornissen, depressie. Wegvallen van de menstruatie. Verminderde libido.

Artikel gepubliceerd door op 11/10/2005

Bronnen: Persbericht van de Franse Vereniging voor Endocrinologie, september 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Bekijk ook