• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

1 op de 3 mannen boven de 40 heeft last van erectiestoornissen

1 op de 3 mannen boven de 40 heeft last van erectiestoornissenErectiestoornissen zijn één van de meest voorkomende seksuele problemen bij mannen. De prevalentie neemt geleidelijk toe met de leeftijd. Toch kunnen ze behandeld worden en mogen ze niet beschouwd worden als onderdeel van het normale verouderingsproces.

Erectiestoornissen kunnen gedefinieerd worden als het permanente onvermogen om een voldoende stevige erectie te krijgen en/of te behouden voor een bevredigende seksuele activiteit. Mannen met erectiestoornissen behouden wel vaak andere seksuele functies, zoals het vermogen om een orgasme te hebben en te ejaculeren. Erectiestoornissen zijn voor veel mannen een bron van fysieke, emotionele en geestelijke stress waardoor ze intimiteit met hun partner uit de weg gaan. Ze bedenken dan allerlei excuses of vermijden seksuele situaties met hun partner, om hun emotionele pijn niet nog heviger te maken.

De oorzaken

Erectiestoornissen worden vooral veroorzaakt door lichamelijke aandoeningen (hart- en vaatziekten, diabetes) en niet door psychologische factoren. Die vertegenwoordigen slechts 10 % van de gevallen bij 50-plussers. Tussen 30 en 50 % van de gevallen zijn het gevolg van een bloedvataandoening. Volgens de meeste studies is de hoofdoorzaak van leeftijdsgebonden erectiestoornissen een verminderd vaatuitzettingsvermogen van de penis. Al dan niet behandelde hypertensie is een risicofactor bij 15 % van de mannen tussen 40 en 70 jaar, terwijl 50 tot 60 % van de mannelijke diabetici boven de 40 last hebben van erectiestoornissen.

Behandeling

Er bestaan heel wat oplossingen. De arts kan de volgende behandelingen voorschrijven en/of aanraden :

 • een behandeling met orale geneesmiddelen.
 • vóór de betrekkingen een injectie geven rechtstreeks in de penis.
 • inplanting van een penisprothese.
 • gebruik van een vacuümpomp: de erectie wordt opgewekt door een vacuüm te creëren rond de penis.
 • psychotherapie of gedragstherapie.
Heren, u hoeft zich zeker niet te schamen als u aan erectiestoornissen lijdt. Tegelijk moet u er beslist over praten met uw arts, want ze kunnen een symptoom of een voorteken zijn van ernstiger aandoeningen.

Artikel gepubliceerd door op 30/09/2003

Bronnen: Perscommuniqué over de informatiecampagne "Geniet ten volle van uw liefdesleven" met Pele, Pfizer, september 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden